Вече има план за изцяло преминаване на неруски петрол и той

...
Вече има план за изцяло преминаване на неруски петрол и той
Коментари Харесай

Богдан Богданов: "Лукойл" трябва да плати 280 млн. лв. данък до края на годината

„ Вече има проект за напълно прекосяване на неруски нефт и той е по закон, в случай че „ Лукойл “ не го съблюдава ще търпи наказания. Държавата може да влезе в рафинерията с комерсиалния шеф “, сподели министърът на стопанската система Богдан Богданов в предаването „ Лице в лице “.

Срокът за дерогацията на съветския нефт от една година е реален. Той би трябвало да е съгласуван с обстоятелството, че „ Лукойл “ би трябвало да контракти и достави до България подобаващ нефт на най-хубави цени, безапелационен е той.

За този интервал поетапно рафинерията би трябвало да сменя произхода на нефта

" Взехме решение да подготвим причини, над които работи държавното управление в последния месец. Чухме разнообразни отзиви от специалисти. Имаше такива, които споделяха, че дерогацията за съветски нефт би трябвало да спре незабавно. Други, които даваха период до три седмици. Имаше и такива, които споделиха, че в никакъв случай не би трябвало да сменяме доставките на съветски нефт. Изискахме разбори от специалисти в съответната сфера, от институции и служби и от Съвета по сигурността към Министерския съвет. Решението бе да предложим един период, който да е реален и да е в полза на потребителите и на страната ", сподели Богданов.

На някои бензиностанци цената на бензина към този момент надвишава три лв.

Икономическият министър акцентира, че от последната една година не е имало квалифициран никакъв проект за това по какъв начин „ Лукойл “ ще премине напълно на неруски нефт. " Това беше и първото нещо, което желаех. Очаквах, че този проект е бил възложен на служебния кабинет от „ Лукойл “, само че подобен проект нямаше ", добави той.

" Инсталацията в рафинерията е една от най-модерните. По-сериозният проблем е доставката на суровината, превозът, складирането. Рафинерията би трябвало да поддържа индустриалните потенциали и оборота от последните пет години ", изясни Богданов.

„ Казваме междинните обороти от последните пет години вие трябвате да ги поддържате съгласно графика, които ви е заложен. Вие към този момент би трябвало да започнете да плащате налозите си в България. Това е нещо доста значимо. През последната година и половина „ Лукойл “ започнаха да заплащат налози поради дерогацията. Те заплатиха 89 млн. лв. и до края на годината чакаме още 280 млн. лв. налог чакаме да постъпят в бюджета. Защитен е държавният интерес ", съобщи той.

Повече гледайте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР